Puhtaalta pohjalta.

Olen viime aikoina muistuttanut niitä autonrenkaiden potkiskelijoita (miksi niitä muuten potkitaan?), jotka kiertelevät naapurin uutta kaaraa kateellisena ja etsivät huomautettavaa. Olen kuljeskellut, koputellut pintoja, ronkkinut nurkkia, mittaillut ja nyrpistellyt nenääni, yrittäessäni päästä lopputulemaan siitä, mitä me ollaan oikein tekemässä. Säästetäänkö seiniä, miten huoneet jaetaan, onko mitään, mitä tästä asunnosta voi jättää paikoilleen?

Asunnon ehdoton plussa on, että kaikki seinät voi purkaa, ne ovat pelkkää pahvia ja ainoastaan huoneistojen väliset seinät kantaa. Väliseinän rakentaminen uudelleen on sen verran helppo homma, ettei yhtäkään kannata välttämättä säästää. Edes siinä tapauksessa, että se lopulta rakennetaan entiselle paikalleen.

Jos seinät puretaan, jää ainoastaan kaksi seinää, joista tarvitsee poistaa tapettia (muutoin niitä on kahdeksan). Jokainen joskus tapettia poistanut (tai prosessia vierestä seurannut) myöntänee, että hakkaa mieluummin lekalla seinää palasiksi kuin raapii siitä tapettia irti veri kynsien alta tihkuen.

Hienoa tietyst on myös se, että seiniä voi siirtää miten haluaa – vaikka vain viiden sentin verran. Muutama sentti voi tarkoittaa yhden huoneen osalta isoja asioita. Esimerkiksi nyt kapeaksi jäävä keskimmäinen makuuhuone voinee muuttaa olomuotoaan järkevämmäksi – vaikkei huoneen koko merkittävästi kasvaisikaan.

Isot ikkunat, jotka puolsivat 70-luvun asuntoa, asettavat kuitenkin seinien siirtelylle rajansa. Kuusi ikkunaa molemmin puolin asuntoa on hieno juttu, mutta huonejärjestyksen miettiminen niiden mukaan ei anna luovuudelle loputtomasti tilaa. Jollei ryhdy niin villiksi, että vetäisee seinän keskelle ikkunaa. Näin ollen osa seinistä liikkunee tai muuttanee muotoaan vain hieman. Mutta sekin taitaa riittää.

Kaiken koputtelun ja naputtelun jälkeen päädyimme siis siihen, että kaikki pistetään matalaksi, mitään ei säästetä. Tämä ei liene yllättävää. Purku alkaa pian.

Pohjapiirros_osa2

Urakan seuraava vaihe.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s