Miten olisi Ikea-keittiö?

Ikea keittiösuunnittelu

Tai miten olisi pieni mielenterveyden menetys arkiaamun kunniaksi tai -iltojen ratoksi? Kokeile ihmeessä Ikean suunnitteluohjelmaa. Äläkä suotta kysele neuvoja ennen aloittamista, ryhdy hommiin vain. Taattua hiustenirtirepimiskamaa tiedossa.

Asuessani yksiössä Helsingin Kalliossa en olisi uskonut ajattelevani näin: keittiö on kodin keskipiste. Silloin kotini keskiönä toimi sänky, jossa tein rästityöt, söin ruuat, katsoin telkkaria, luin kirjat, rapsutin kissojani, juorusin puhelimessa, kestitsin kavereita ja joskus nukuinkin. Keittiössä keitin teetä. Ja ehtiessäni vähän makaronia.

Nyt on kuitenkin maailma muuttunut ja keittiölle toisenlainen tarve. Koko asunnon suunnittelu lähti yhdestä toiveesta: keittiöstä pitää olla suora yhteys olohuoneeseen ja mahdollisimman esteetön näkymä eri puolille asuntoa. Mikään ei ole rasittavampaa kuin kurkkia ruokaa laittaessaan nurkan taakse, kiipeileekö joku ikkunalaudalla, syökö toinen kengänpohjista kiviä ja missä vaiheessa on meneillään maailmanluokan tappelu siitä, että toinen haluaa rakentaa junaradan ja toinen rikkoa sen.

Mutta voiko Ikea-keittiö olla unelmien keittiö?

Meillähän on nykyisin Ikea-keittiö, johon olen ollut tyytyväinen. Paraneeko vaihtamalla? Moni väittää, että parempaa laatua saa vain kalliimmilta merkeiltä. Eri kaupoissa laatikostoja vedellessäni olen ollut huomaavinani, ettei mekanismeissa ensituntumalta niin huikeita eroja ole.

Sellaistakin minulle on kuiskuteltu, että Ikean mekanismit ovat ihan yhtä laadukaat kuin kalliidenkin keittiöiden. Mene ja tiedä.

Meidän pikkuasunnon Ikea-keittiössä olen havainnut vain kaksi ongelmaa: jääkaapin muoviosat halkeilevat jo puolentoista vuoden jälkeen ja ilman sen kovempaa kulutusta. Lisäksi yhdestä kaapinovesta kuoriutuu maali, koska se on lieden lähellä, eikä ilmeisesti nautiskele vesihöyryhoidosta.

Perinteinen plusmiinus

Tällä hetkellä Ikea-keittiön puolesta puhuvat seuraavat:

+ Todettu toimivaksi viimeisen vuoden aikana, vain pieniä miinuksia.
+ Mekanismit toimivat hyvin, vaihtoehtoja on paljon.
+ Sain erinomaista asiakaspalvelua mennessäni paikan päälle Ikeaan kysymään neuvoa. Kiitos siis Turun Ikean lehmänhermoiset asiakaspalvelijat.
+ Hinta-laatu-suhde vaikuttaa hyvältä.
+ Ihan kivoja ulkoasuvaihtoehtoja.
+ Paljon erilaisia laatikosto-, kaapisto- ja ovimekanismimahdollisuuksia.
+ Se, että keittiön kokoaa rakennusmies, emmekä me itse (jos näin ei olisi, luopuisin ajatuksesta. Sillä vaikka kuka väittäisi mitä, ikeoiden kokoaminen on henkistä pahoinpitelyä, joka pahimmassa tapauksessa (kuten edellisten vaatekaappiemme kohdalla) kestää useita viikkoja.)

Vastalauseita Ikea-keittiöstä:

– Kokemuksen mukaan kaikki osat eivät kestä kovaa kulutusta. Meidän arkikaan ei varsinaisesti ole mitään harmonista istuskelua skandinaavisen sisustuksen keskellä.
– Ei vaikuttane merkittävän positiivisesti jälleenmyyntiarvoon.
– Pelko siitä, että keittiö näyttää samalta kuin kaikkien muidenkin.
– Suunnittelu täytyy tehdä itse. (Sanoinko jotain siitä henkisestä pahoinpitelystä? Jos kiinnostaa, avaa tämä linkki heti. Tärkeintä on olla kysymättä neuvoja.)

Tämän olen saanut aikaiseksi.

Tämän olen saanut aikaiseksi.

One response to “Miten olisi Ikea-keittiö?

  1. Pingback: Keittiöunelmia | REMPALLAAN·

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s