Miten valaista valaisematta?

Meillä käydään aika ajoin seuraavanlaista keskustelua:

“Täällä ei näe mitään.”
“Musta näkee ihan hyvin.”
“Voisiko edes tähän hankkia jonkun kunnon lampun?”
“Musta tässä näkee ihan hyvin.”
“Siis sellaisen, joka VALAISEE.”
“Mutta mie tykkään hämärästä.”
“Mutta täällä ei näe yh-tään mi-tään.”
“Se on tunnelmallista.”

Ongelma lienee selkeä. Minun mielestäni on ihanaa, kun on hämärää, mieheni pitää siitä, että näkee asioita. Esimerkiksi sen mitä syö. Minusta on ihanaa syödä kynttilän valossa, hänen mielestään siinä on vähintäänkin jotain epäilyttävää, varmaankin jopa riskialtista.

Mutta kuten usein näissä sisustuksellisissa asioissa: minä voitan.

Hämärärakkaudesta huolimatta valaisimia on pakko olla. Joskus tykkään itsekin siitä, että ei tarvitse ihan kaikkea etsiä käsikopelolla.

Olenkin nyt yrittänyt ratkoa, miten voisi löytää valaisimia, jotka eivät liiaksi valaise, mutta auttavat kuitenkin kriittisissä hetkissä näkemään asioita.

Tuntuu, että Suomesta löytyy joka toisesta taloudesta Lokki, mutta se ei mitenkään vastaa hämärämäärältään vaatimuksiani. Kerrostalojen ikkunoihin katsellessa näyttää olevan myös toinen vaihtoehto, Secto Design, mutta ei nyt sekään kuitenkaan.

Nykyisellään kodissamme päävalon antaa iki-ihana ja hyvin miellyttävästi valaiseva Oslo Wood. Olemme kulkeneet yhtä matkaa jo lähes viisi vuotta ja edelleen sytyttäessäni tuon jalkalampun, hyrisen hiukkasen mielihyvästä. Pienet ilot ja niin edelleen.

Oslo Wood

Kuva: Oslo Wood Northern Lightning (Vähän tosin toivoisin, että tämä kuva olisi meiltä, mutta ei.)

Lisäksi meillä on (myös joka toisesta suomalaisesta kodista löytyvä) punajohtoinen Block. Sen valaistuspotentiaali on minimaalinen, plussaa siitä.

Mutta uusi asunto vaatii enemmän lamppuja ja esimerkiksi keittiönpöydän ylle pitää saada yksi tai kaksi kaunista valaisinta, jotka eivät pilaa illallistunnelmaa. Koska tietysti mielikuvissani keittiönpöytämme pääkäyttötarkoitus on istua viiniä juoden ystävien ympäröimänä ja sivistyneesti keskustellen. Eikä se, että kaksi leikki-ikäistä heittelee ruokaa ympäriinsä ja kaatelee maitolaseja.

Ratkaisu ongelmaan on vielä löytämättä, mutta yhden asian olen päättänyt. Meidän uuteen kotiin, ihan minne tahansa, tulee  (ainakin) yksi Tunto. Rakastuin heidän valaisinseinäänsä Habitaressa ensisilmäyksellä ja siksipä meille yksi Butterfly, kiitos.

Valaisin sopii erityisesti yöjalasta palaamiseen (kun sellaista tooosi usein lapsiperheessä tehdään), eli sen voi jättää päälle tulijaa varten, jotta tämä ei vahingossa kompastu eteisen kumppareihin, legoihin ja banaaninkuoriin.

Tunto Butterfly

Habitaressa Tunto hurmasi minut.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s