Yllättävää tapettirakkautta

On ihmeellistä, miten omat ajatukset muuttuvat ja muokkantuvat ajan myötä. Kaksi vuotta sitten, rempatessamme omaa asuntoamme, en olisi ikinä uskonut, että edes vilkaisisin tapetteja. En ole oikein koskaan ollut tapetti-ihminen, mielestäni ne henkivät todella vahvaa ysäriä – jotain sellaista tunkkaista, hämyistä ja umpitäyteen tungettua.

Nyt olen huomannut huolestuttavaa lipsumista. Siitä tässä hieman lisää.

Salainen tapettimenneisyys

Tuossa yllähän livautin ihan rehellisen valeen, sillä olenhan minä nyt tapetti-ihminen ollut. Joskus silloin, kun en paremmasta tiennyt.

Muistanhan minä, kun lapsena ja nuorena meille remontoitiin tai rakennettiin milloin mitäkin asuntoa, kuinka istuin isojen tapettikirjojen keskellä paikallisessa Väri&Matto -liikkeessä ja valikoin itselleni tapettia. Niitä kirjoja kannettiin kotiinkin. Niihin oikein syvennyttiin.

Kun katsoo taaksepäin, voi helposti myöntää, että tuolloin tekemäni valinnat olivat karmeita, mutta myötäilivät varmasti ihan ajan tyyliä.

Esimerkiksi yläaste-aikainen huoneeni oli jaettu kukkaisella tapettiboordilla (those where the days my friend) kahtia siten, että yläpuolella oli valkoista, pikkukukkaista tapettia, alapuolella vihreää pikkukukkaista tapettia. Kukkasista ei ollut puutetta. Kuulostaa varmasti ihanalta – ja tuohon aikaan kenties näyttikin.

Luulin tapettiboordien jo hälvenneen historiaan, mutta Google todisti toisin. Tapettitaivaan sivuillakin “boordit” -haulla tulee ainakin 81 tulosta. Tosin jonnekin historiaan nämä ovat jämähtäneet, sillä tulokset henkivät aika vahvasti sitä minun 90-luvun puolivälin huoneratkaisuani:

Tapettiboordi

Uudelleenlämpeävää tapettirakkautta?

Nyt olen kuitenkin, äitini tapettirakkauden ansiosta, huomannut selailevani tapetteja – ja omaksi yllätyksekseni olen myös välillä innostunut. Pari kertaa (siis ihan vähän vain) olen jopa ollut kateellinen äidilleni, että hän saa valita tapetteja. Syy seuraa tuolla vähän alempana.

Äitini oli aluksi suunnitellut tapetoivansa kaikki seinät. Johtuen yhdestä käytännönseikasta yhdistettynä yhteiseen ideointiimme, hän päätyi lopulta siihen, että tekee tapetilla vain pari tehosteseinää. Muut seinät ovat valkoisiksi maalattuja.

Käytännönseikka oli se, että remonttimiehet olivat jo ehtineet työstää seinät siihen kuntoon, että ne maalataan. He olivat siis tehneet melkoisen työn tasoittamisessa ja pohjamaalaamisessa ennen kuin äitini muisti mainita tapettihaluistaan. Siinä olisi ollut monta työtuntia hukkaan.

Ideointimme taas lähti tästä huikeasta kukkatapetista, joka löytyi Ellie Cashman Designin sivuilta:

Ellie Cashman Design kukkatapetti.JPG

Minun tekisi mieli sukeltaa tuohon tapettiin, tulee sellainen Liisa Ihmemaassa -olo jo pelkästä katsomisesta. Tuo valtava dahlia keskellä on lähes metrin kokoinen (94 cm.) ja sen ympärillä on vahvoin värein niin pioneja kuin ruusujakin.

Kun löysin tämän ahkeran Pinterest -addiktioni avulla, sain äitini nopeasti puolelleni. Me näimme tämän välittömästi makuuhuoneessa. Muuten yksinkertainen sisustus ja värit ja sitten takaseinässä tämä taideteosta muistuttava, mittojen mukaan seinään kohdistettu tapetti.

Eivätkä edes niheät miesäänet (sekä oma että äitini aviomies sekä remonttimiehet yrittivät neggistellä) saaneet meitä luopumaan tästä ajatuksesta. Miesten mukaan tapetti on makuuhuoneeseen liian hallitseva ja levoton. Että se olisi parempi laittaa jonnekin muualle.

Mutta ei. Me emme taivu. We shall overcome.

Ellie Cashmanin sivuilta voi tilata tapetteja myös Suomeen, joten käytännönongelmat on oikeastaan raivattu pois tieltä (siis miehinen nillitys sekä logistiikkahaasteet). Seinä on mitattu ja tilaus on napinpainalluksen päässä.

Ja näin helposti huomasin siirtyneeni takaisin 90-luvun kukkatapettirakkauteeni. Sitä osaa ihminen yllättää itsensä aina välillä.

Ainahan on mahdollista, että näin massiiviseen sisustusratkaisuun kyllästyy vuosien saatossa. Toki. Mutta voihan sitä kyllästyä valitsemaansa lattiaankin tai kylppärin laattoihin, mutta tapettiseinän saa vaihdettua aika paljon iisimmin.

Tässä vielä muutamia makupaloja Ellie Cashman Designin sivuilta. Jos tapetti tuntuu hurjalta, voi myös aloittaa tyynyistä ja kankaista.

 

 

Advertisements

2 responses to “Yllättävää tapettirakkautta

  1. Pingback: Hopeaa seinälle | REMPALLAAN·

  2. Pingback: Uusi haaste vastaanotettu | REMPALLAAN·

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s