Pieni muistilista parvekelasituksista

Kirjoittelin aiemmin, että meille tulee parvekelasit. En ole mikään suuri kilpailuttajavelho, mutta tällä kertaa haastoin taloyhtiön näkemyksen siitä, että lasit täytyy tilata Lumolta (niiden tarjous oli aika kallis).

Kyselin hieman tarjousten perään ihan vain periaatteella Google + yhteydenottolomake ja katsoin, mitä tapahtuu. Ei muuten tapahtunut paljoakaan. Aika moni firma on ilmeisesti niin kiireinen ja rahaa tulee ovista ja ikkunoista, jotta vastaamatta jättäminen on ihan ok. Bisnekselle tietty voisi olla parempi, että viestii potentiaaliselle asiakkaalle tai vastaa, kun on kerta yhteydenottolomakkeen sivuilleen pistänyt, mutta mikä minä olen neuvomaan?

Pari tarjousta kuitenkin sain ja päädyin sitten lopulta tilaamaan lasit Salon terassi- ja parvekelasitus Oy:lta. Salo on tietty vähän kaukana, mutta ei sen väliä, kun omistaja puhui vänkää varsinaissuomea ja oli aika miellyttävä tyyppi. Toivotaan, että myös lasitus onnistuu puhumisen lisäksi.

He käyttävät lasituksissaan Alutecin tuotteita ja muutamaan nettikeskusteluun tutustuttuani (kävin jopa vauva.fi:ssä katsomassa jonkun keskustelun) ja yhden hyvän suosituksen saatuani uskalsin luottaa, että Alutecin toimittamiin lasituksiin ollaan oltu tyytyväisiä ja niissä olevat mekanismit toimivat hyvin. Lähinnä pohdin lasien mekanismien kestävyyttä ja vaivattomuutta, jos laseja pitää aukoa ja sulkea usein.

Tilaus laitettiin liikkeelle jo joku aika sitten ja odottelen parvekelasituksia toukokuun lopulle. Sitä ennen pitäisi saada parveke edes säälliseen kuntoon.

Tässä pieni muistilista, kun hankit parvekelasituksen kerostalossa:

Kysy isännöitsijältä, mitä pitää ottaa huomioon
Isännöitsijältä kannattaa kysäistä, millaisia asioita kyseisessä taloyhtiössä pitää ottaa huomioon parvekelaseihin liittyen. Usein jonkinlaisia rajoituksia on. Esimerkiksi meidän taloyhtiössä sävyttämättömät lasit ja valkoiset pellitykset olivat ehtona. Julkisivun yhteneväisyyden vuoksi kaikilla ei yleensä voi olla ihan minkälaiset lasit tahansa, vaan jotain ohjeistuksia löytyy, joita on toki syytä kunnioittaa.

Samalla voit kysyä vinkkiä siitä, onko taloyhtiön lasituksia tehnyt joku tietty taho. Silloin saattaa saada hyviä diilejä. Meidän taloyhtiössä lasituksia on tehnyt Lumon, mutta nyt tosiaan jätin tämän mahdollisuuden väliin.

Muista mainita erikoisuudet
Muista tarjouspyynnön yhteydessä mainita kaikki pikku kommervenkit parvekkeessanne. Minä olin aluksi vakuuttunut, että meillä on ihan iisi, suorakaiteen muotoinen sisäänvedetty parveke, johon lasien laittaminen on pala sitä kuuluisaa kakkua. No, ei ollut. Parvekkeessamme on muun muassa kaiteessa reikä sekä sivuilla aukot, joiden lasittaminen on työlästä (ja kallista). Itse jouduin hieman nostamaan budjettia, kun hinta-arvio muuttui sen jälkeen, kun lasittaja näki kohteen ja totesi sen monimutkaisemmaksi kuin olin osannut antaa ymmärtää.

Aukko

Parvekkeessamme olevat aukot (sivulla ja tuossa kaiteen välissä) lisäävät kivasti ilmavuutta ja näkyvyyttä parvekkeella, mutta myös kasvattavat lasituksen hintaa.

Tirkistysaukko

Ota selvää
Kysy parvekelasittajalta, kenen valmistamia parvekelaseja he käyttävät. Sitten googleta. Yleensä kaikista aiheista (joten tästäkin) löytyy keskusteluja ja niissä olevia mielipiteitä toki kannattaa arvioida kriittisesti. Mutta ainakin näin saat lisätietoa ja kokemuksia siitä, oletko valitsemassa hyvän vai huonon järjestelmän. Kannattaa myös kysellä tuttavilta, mitä lasituksia heillä on.

Ennen tilaamista tsekkaa toimittajalta tuotetakuu (meillä viisi vuotta) sekä takuuaika työlle (meillä kaksi vuotta). Myös urakoitsijan luottoluokka, referenssit ja tsekkaus, että yritys löytyy ennakkoperintärekisteristä kannattaa katsoa, ettei tule yllätyksiä.

Tee muutostyöilmoitus
Jos talossa on tehty parvekelasituksia samanlaisiin parvekkeisiin, niin yleensä ei tarvitse lupaa, vaan selviät muutostyöilmoituksella isännöitsijälle. Yleensä muutostyöilmoituslomake löytyy isännöitsijätoimiston sivuilta. Jos lasituksia ei ole, kääntyminen isännöitsijän puoleen auttaa ja saat tiedon siitä, saako tai voiko lasitusta tehdä. Joskus tähän on esteitä.

Muista kotitalosvähennys
Parvekelasituksen työosuudesta saat myös kotitalousvähennyksen. Muista se, kun täyttelet veroilmoitusta. Kotitalousvähennyksen hakemiseksi säilytä lasku, vaikka tuskin verottaja sen perään kyselee. Aina kannattaa kuitenkin tehdä varman päälle.

Kun ostat työn ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä, voit vähentää 50 %  työn osuudesta (kotitalousvähennystä voi saada maksimissaan 2400 euroa/vuosi).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s